Suomessa valmistetut naisten tunikat

Suomessa valmistettu naisten tunika arjessa ja juhlassa

Naisten tunika on vaate, joka aina joskus herättää mielipiteitä puolesta sekä vastaan. Mekkojen nimeen vannovat vierastavat tunikan lyhyyttä, mutta toisaalta sopivan lyhyt helma onkin monelle tunikan ystävälle juuri se juttu. Tunikan monikäyttöisyyttä on hankala lähteä kiistämään ja ehkä juuri siksi onkin paljon naisia, joille se on kaikkein rakkain vaate.

Lähdin pohdiskelemaan tunikan saloja vähän tarkemmin. Miksi tunika on niin suosittu? Millainen tunika sopii kenellekin? Onko tunikasta juhlavaatteeksi? Ajattelen nyt vaan ääneen, jos se on tekstin muodossa mahdollista. Tarkoitus ei ole luoda yhtä totuutta. Ja käsi sydämellä, koskaan en ole itse pukeutunut tunikaan…

Tunikan monta käyttötarkoitusta

Adjektiiveja joita itse tulee usein käytettyä tunikaa verkkokaupan tuote-esittelyteksteissä kuvailtaessa ovat kätevä, mukava ja kaunis. Aina välillä sitä kuitenkin pysähtyy oikein miettimään, että mikähän on pääasiallinen käyttötarkoitus, johon nainen laadukkaan kotimaisen tunikan yleensä hankkii.

Sama tunika voi tulla yhdellä työvaatteeksi, toisella juhlavaatteeksi ja kolmannella arkiseksi joka päivän vaatteeksi. Pukeutumista määrittää hyvin usein oma tottumus.

Jos arvostetaan nyt arkea sen verran paljon, että aloitetaan siitä. Usein arkisessa vapaa-ajan pukeutumisessa on päällimmäisenä mielessä mukavuus. Jos hektisessä työelämässä joutuu olemaan jatkuvasti veitsenterällä, on luksusta pukeutua vapaina hetkinä johonkin, joka tuntuu mukavalta ja jonka saa vedettyä päälle nopeasti. Ja tällä tarkoitan nyt edustuskelpoista pukeutumista, sillä tietysti myös vaikka yöpuvun saa puettua päälleen suhteellisen vikkelään.

Sama helppous selittänee myös tunikan suosioita naisten työvaatteena. Suomalaisten toimistojen työpukeutuminen on ehkä jonkin verran vapaamuotoisempaa, kuin monissa muissa kulttuureissa, mikä puhuu jopa hyvin värikkäiden kuviollisten tunikoiden puolesta. Jos kuitenkin haluaa hakea vähän virallisempaa ilmettä, onnistuu se valitsemalla mahdollisimman suorahelmaisen tunikan. Yksiväriset ohuet housut alle, sopiva koru kaulaa ja se on siinä.

Ja työpaikkojahan on niin paljon erilaisia. Mielikuvitukselliset ja leikkisät kuosit ovat todella rautaa silloin, kun on työssään lasten kanssa tekemisissä. Olen huomannut, että PaaPii Designin ja Ehdan tunikoista löytyy monia pienten lasten mielikuvitusta ruokkivia kuoseja, joista erityisesti tarhatädit pitävät. Ja onhan myös sopivan pitkä helma kätevä pienten lasten kanssa touhutessa.

Toinen usein mainittu erityiskäyttötarkoitus tunikalle on sen sopivuus matkavaatteeksi. Tunika menee matkalaukussa pieneen tilaan, joten niitä voi varata reissuun mukaan useammankin. Ja onhan kevyt tunika todella mukava ihan jo matkustusvaiheessa, jos joutuu istumaan pitkän ajan paikoillaan esimerkiksi autossa tai lentokoneessa.

Perinteisesti juhlamekon on ajateltu olevan mielellään pitkä. Helman pituudelle asetettavat vaatimukset riippuvat tietysti juhlan arvokkuudesta. Hautajaiset edellyttävät erilaista pukeutumista kuin puutarhakekkerit, mutta kyllä kunnon juhlatunika aina paikkansa pelaa.

Kun legginsit ovat nousseet sukkahousujen rinnalle myös juhlavaatetuksessa on samalla tunikankin asema kohentunut. Kumpi oli ensin muna, vai kana? En tiedä.

Kaunis kotimainen tunika on ihan oikeasti erinomainen vaate hyvin monenlaiseen juhlaan. Riippuu omasta persoonasta, miten räväkkää kuosia haluaa suosia, mutta yllättävän moni kuosi muuttuu juhlavaksi ihan jo yksinkertaisella Aarikan korulla. Juhlaa tai ei. Mukavuudella ja helppoudella varmasti on kuitenkin suuri rooli oli se pääasiallinen käyttötarkoitus sitten mikä tahansa.

Mikä tekee tunikamallista itselle sopivan?

Naisten tunika on vaatteena siinä mielessä helppo, että se ei sulje kovin paljon pois muita sen kanssa käytettäviä vaatteita. Monien tunikoiden kanssa voi käyttää yhtä hyvin legginsejä, farkkuja kuin melkein mitä tahansa housuja. Ja tyyliä voi muunnella tietysti myös esimerkiksi tunikan päälle heitetyllä jakulla. Erilaisia yhdistelmiä voi kehitellä helposti.

On paljon ns. perustunikoita, jotka sopivat keskimääräisen hyvin melkein kaikkien naisten päälle, mutta kyllähän se tietysti on niin, että vartalotyyppi sanelee, millainen on se täydellinen tunika juuri itselle. Monesti koetaan, että jokin tietty osa vartalosta tai muu vartalon piirre tekee oikean vaatteen löytämisestä haastavaa. Kas, kun meitä on pitkää, lyhyttä, kapeaa ja leveää. Kuvailen nyt vähän meillä myynnissä olevia tunikamalleja ja niiden erityispiirteitä.

PaaPii Designilla on kaksi melkoisen erityyppistä tunikamallia. Heija on ylhäältä tyköistuva ja alhaalta reilusti levenevä. Sumu puolestaan on A-linjainen ja maltillisemmin levenevä. Ei ole varmaankaan kovin väärin sanoa, että keskimääräinen tunikaostoksille tuleva löytää itselleen hyvin sopivan tunikan kummastakin mallista. Ja usein niin itse asiassa käykin. Omat selvät erityispiirteensä kummassakin mallissa kuitenkin on.

PaaPii Design naisten tunikat

Koska Heija tunika levenee helmastaan runsaasti, on se täydellinen vaate naiselle, jolla on lantiossa leveyttä. Toisaalta se sopii erityisen hyvin myös pitkälle naiselle, koska helmassa ja hihoissa riittää reilusti pituutta. Heija on siitä hauska malli, että sitä joskus vähän vieroksutaan, kun se leveine helmoineen roikkuu vaaterekissä, mutta kokeilun jälkeen juuri helmoihin ihastutaan.

Sumu-mallista lähes jokainen löytää itselleen uskollisen ystävän. Ja koska helma on maltillisen pituinen, sopii se hyvin myös lyhyelle naiselle. Sumun kaula-aukko on pyöreän mallinen ja suhteellisen kapea. Hyvin turvallinen valinta siis melkein kaikille.

Ehdan tunikamalleista Bertta on suunniteltu ”piilota ja korosta”-malliksi ja se leveneekin tasaisesti mutta yllättävän paljon. Se jättää vatsan ja lantion kohdalta arvailujen varaa helman laskeutuessa ilmavasti lantion alle. Bertta sopii kyllä ihan hoikallekin naiselle, mutta monesti kooksi valikoituu tällöin yhtä numeroa normaalia pienempi koko.

Ehta Bertta naisten tunikat

Ehta Rento tunika on nimensä mukaisesti äärimmäisen rento ja mukava malli. Siinä on sivuilla kiristysnyörit, joten sitä voi pitää puseromaisena tai suorana oversize paitana. Rento on tarkoitettu erityisesti niille naisille, jotka haluavat tuntea olevansa täydellisen vapaita kaikelta kiristykseltä, puristukselta ja ahdistukselta.

Laadukasta luomupuuvillakangasta sen olla pitää

Hyvälaatuinen luomupuuvillatrikoo täyttää materiaalina kaikki vaativimmankin mukavuudenetsijän tarpeet. Nykyisessä kertakäyttökulutusmaailmassa käyttöä ja pesua kestävät vaatteet ovatkin piristävä poikkeus.

Kaikissa PaaPiin ja Ehdan tunikoissa käytetty kangas on laadukasta, pehmeää ja mukavasti joustavaa luomupuuvillatrikoota. Luomupuuvilla on pehmeä ja kulutusta hyvin kestävä luonnonmateriaali, jonka viljelyssä ei ole käytetty kemiallisia lannoitteita eikä torjunta-aineita. Pieni määrä elastaania luomupuuvillaneuloksessa lisää joustoa ja palautuvuutta tuoden tunikoihin lisää käyttömukavuutta.

Värikäs tunika tuo piristystä elämään

Sitten loppuun muutama sana väreistä. Meille suomalaisille on melko tavanomaista suosia hyvin huomaamattomia värejä. Monesti asiakkaat valittelevat sitä, että vaatekaappi täyttyy ikään kuin huomaamatta harmaista ja mustista vaatteista. Aina silloin tällöin tätä vastaan on oikein tehty päätös, että nyt saa riittää: ”Nyt jotain värikästä minulle”.

Värit ovat tietysti myös puhtaasti makuasia. Lähes jokaisella taitaa olla se oma lempivärinsä. Hienoa kuitenkin on, että tänä päivänä Suomessa valmistetuissakin vaatteissa on värien puolesta paljon vaihtoehtoja. Ja sitä valinnan varaa löytyy juuri eniten tunikoista. Kuosit ovat mielikuvituksellisia ja värien kanssa tosiaan pystyy halutessaan irrottelemaan. Jokanaisenoikeus hillittyihin väreihin ja kuoseihin kuitenkin säilytetään.

Tutustu Maammekaupan naisten tunika -valikoimaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee