Tella Oskari

Tella – Suomessa valmistettu lakki ja ainutlaatuinen tarina

Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla päämajaansa pitää perinteikäs suomalainen lakkien ja hattujen valmistaja Tella, jonka juuret ovat vuonna 1935 perustetussa Teuvan Lakkitehtaassa. Tällä hetkellä vetovastuussa on jo neljäs yrittäjäsukupolvi. Yritystä luotsaa toimitusjohtajan ja luovan suunnittelijan ominaisuudessa Liina-Maaria Lönnroth.

Teuvan Lakkitehtaan perustivat Liina-Maarian isoisoisä Aarne Saksa yhdessä kahden veljensä sekä kolmen muun yhtiökumppanin kanssa. Myöhemmin Aarne Saksan pojasta ja Liina-Maarian isoisästä Antero Saksasta tuli Teuvan Lakkitehtaan toimitusjohtaja.

Tella lakkien valmistusta 1950-luvulla
Tella lakkien valmistusta 1950-luvulla

Antero Saksa johti lakkitehdasta yli 60 vuotta ennen kuin Liina-Maaria osti isoisältään yrityksen liiketoiminnan ja perusti Tella Oy:n. Tella on siis valmistanut lakkeja suomalaisille yli 80 vuotta, ja nyt Liina-Maarian pyrkimyksenä on jatkaa isoisiensä elämäntyötä ja lakittaa myös koko muu maailma.

Hattutehtailija neljännessä sukupolvessa

Liina-Maaria Lönnroth on koulutukseltaan taiteen maisteri ja opettaja. Hän on ollut mukana lakkitehtaan toiminnassa pienestä tytöstä saakka. Liina-Maaria kulki isoisänsä kanssa myyntireissuilla ja suunnitteli ensimmäisen lakkinsa Tellalle jo 14-vuotiaana.

Vuodesta 1997 lähtien hän on suunnitellut kaikki Tellan mallistot ja vuonna 2008 hän siirtyi yrityksen muotoilujohtajaksi. Vuonna 2015 Liina-Maaria osti yrityksen liiketoiminnan ja 2017 Tella Oy aloitti toimintansa Liina-Maarian johdolla.

Tella fiiliskuva

Liina-Maarian ensimmäinen muistikuva lakkitehtaasta on hänen isoisänsä istumassa toimistossaan soittamassa myyntipuhelua. Ympärillä on kaavoja, kankaita, leikkuupöytiä ja ompelukoneita. Lapsuuden mahtavia muistoja ovat myös myyntireissut, joihin Liina-Maaria pääsi isoisänsä mukaan.  Matkat olivat mieleenpainuvia, sillä pitkät ajat autossa istuessa kuluivat kuunnellen isoisän hauskoja myyntimatkatarinoita.

Myöhemmin Liina-Maaria pääsi mukaan mallistopalavereihin. Kankaita hän myös pääsi valitsemaan isoisän kanssa seuraavaa mallistoa varten, mutta jokainen valinta täytyi perustella isoisälle huolellisesti.

Vuonna 2008 Liina-Maaria valmistui taiteen maisteriksi Tekstiili- ja vaatetusalan laitokselta Lapin yliopistosta. Lisäksi hän opiskeli kaupallisia aineita Helsingin kauppakorkeakoulussa ja Vaasan Yliopistossa.

Tellan arvot ja kotimaisuus

Liina-Maaria halusi jatkaa Tellan tarinaa isoisänsä elämäntyötä kunnioittaen. Yrityksen arvot sopivat Liina-Maarian omiin ekologisiin ja eettisiin arvoihin. Hänelle on tärkeää pitää lakkien valmistus mahdollisimman lähellä, eli noin 30 kilometrin päässä pääkonttorilta Kurikasta. Työ Tellalla on mielenkiintoista ja luovaa. Yritystä voi kehittää vielä monella tapaa esimerkiksi kansainvälistymällä.

Liina-Maarialle on tärkeää, että valmistus on ja pysyy kotimaassa. On ilo tuntea päähineiden valmistajat henkilökohtaisesti. Osa heistä on ollut Tellalla kauan luomassa tarinaa ja viemässä arvokasta osaamista eteenpäin. On arvokasta, että koko tuotantoketju on jäljitettävissä ja läpinäkyvä. Lyhyet etäisyydet vähentävät myös hiilijalanjälkeä ja tehostavat tuotantoa.

Tella Isto natur ja denim

Ajaton design ja hyvät materiaalit ovat Tellalla lakin suunnittelun lähtökohtia. Tellan tuotantotiimi on ammattitaitoinen ja tuotanto on varmasti eettistä.

Yrityksen materiaalihankinnoissa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita ja valmismateriaaleja. Näistä hyviä esimerkkejä ovat lakkinauhat, vuorikankaat, trikoot ja Lapualla kudotut pellavat. Ekologiset arvot ovat tärkeitä Liina-Maarialle ja niitä pidetään yllä tuotantoprosessissa ja kangasvalinnoissa.

Pitkä historia synnyttää tarinoita

Usealla Tellan lakilla on tarina. Esimerkiksi Aino-lakki sai nimensä Liina-Maarian isoäidin, Ainon mukaan. Se on isoäidin lempimalli, jota hän käytti vuosikymmeniä.

Tella Aino Suomessa valmistettu naisten lakki
Tella Aino lakki

Liina-Maarian isoäitiin liittyy myös toinen tarina. Ollessaan pikkutyttö, hän auttoi vanhempiaan kotiaskareissa. Tästä palkkioksi vanhemmat lupasivat pikku Ainolle, että hän saisi valita minkä tahansa lakin paikallisen lakkitehtaan valikoimasta. Aino valitsi kauniin valkoisen lakin pitsikoristeella ja oli siitä tavattoman onnellinen.

Tuolloin nuorena tyttönä hän ei vielä voinut aavistaa, että joku päivä kyseisen lakkitehtaan tuleva johtaja Antero Saksa olisi hänen aviomiehensä ja lakit tulisivat olemaan suuri osa hänen elämäänsä.

Suomessa valmistettu lakki syntyy luovuutta käyttäen

Hyvin toimivan lakin valmistus vaatii valtavan määrän luovuutta. Liina-Maarian mukaan luovuus on uteliaisuutta maailmaa kohtaan. Uudet ideat sekä uudet tavat toteuttaa valmistusprosessi syntyvät tarkkailemalla ja oivaltamalla. Joskus materiaalin tuntu voi synnyttää idean, toisinaan se voi olla vaikka havainto luonnossa, taide, hyvä kirja tai matkustelu.

Tella Keisari maisema

Idean synnyttyä, lakki piirretään ja kaavoitetaan sekä siitä tehdään mallikappale. Usein Tellan mallikappaleet onnistuvat niin hyvin, että ne voidaan ottaa korjauksetta mukaan mallistoon. Tämä johtuu siitä, että lakkien suunnitteluprosessi on hiottu tehokkaaksi ja toimivaksi. Erityisen tärkeää on suunnittelijan, mallimestarin ja ompelijan saumaton yhteistyö.

Suomessa valmistavan yrityksen haasteet sekä Tellan tulevaisuuden tavoitteet

Tellan kokemat haasteet ovat varmasti samanlaisia kuin monessa muussakin tekstiilialan yrityksessä. Kustannustehokkaita ratkaisuja pitää löytää, jotta tuotanto voidaan pitää kotimaassa. Suomessa on hyviä valmistajia, mutta niiden löytäminen on joskus haasteellista.

Pitkät perinteet tuovat joskus myös ihan käytännön haasteita. Kun Tellalta eläköityi monta kokenutta ompelijaa samaan aikaan, Liina-Maaria joutui tosissaan pohtimaan, miten heidät korvattaisiin. Nopeasti kuitenkin uudet ompelijat löydettiin ja saatiin koulutettua tehtävään. Usein haasteet ratkotaan luovalla ongelmanratkaisukyvyllä.

Kansainvälistyminen ja maltillinen kasvaminen ovat Liina-Maarian tulevaisuuden tavoitteita yritykselleen. Tella kasvaa koko ajan ja siitä on tulossa kansainvälisesti tunnettu design- ja lifestylebrändi. Tella työllistää luovia, idearikkaita ja innostuneita ihmisiä, jotka haluavat rakentaa ja jatkaa perinteikkään lakkitehtaan ainutlaatuista tarinaa.

Suomalaisten lakkien avulla Liina-Maaria haluaa kertoa kauniista ja mielenkiintoisesta kotimaasta koko maailmalle. Liina-Maaria on ylpeä siitä, että on saanut syntyä ja kasvaa pienessä maassa, Euroopan pohjolassa, jossa on paljon koskematonta luontoa, puhtautta sekä neljä vuoden aikaa.

Koska nykyaikana matkustaminen on helppoa ja tiedonkulku nopeaa, ei parhaassa tapauksessa kestä kauaakaan, kun lakit löytävät tiensä jonkun laatua arvostavan päähän toisella puolella maapalloa. Erilaisten kulttuurien kohtaaminen on mielenkiintoista ja siksi Liina-Maaria haluaakin tehdä Tellasta maailman kansalaisen.

Tutustu Maammekaupan Tella-valikoimaan!

 

 

Yksi kommentti

 • Hei
  Olisiko mahdollista saada tähän korona-aikaan sopiva lakki?
  Lakissa otsan kohdalla kiellettyajosuuntamerkki ja teksti muista etäisyys.
  Tämä päässä kenties muistuttaisi pitämään etäisyyttä.
  Ystävällisin terveisin
  Ahti Paananen

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee