Suomalainen laatu - käsityö

Suomalainen laatu – Myytti vai Fakta?

Laatu voi tarkoittaa hyvin monia eri asioita ja suomalainen laatu siinä samassa on tietysti myös hyvin laaja käsite. Laadukas on perinteisesti mielletty kestäväksi. Sehän on selvää. Käytössä hyvin toimiva laadukkaan tuotteen pitää myös olla.

Laatu heijastelee mielikuvaa tuotteesta. Vastaako tuote sitä mielikuvaa, joka meillä oli ennen ostamista? Ylittääkö vai alittaako se kenties odotuksemme? Jos petymme edes hieman, käsityksemme laadustakin saattaa järkkyä.

Laadussa on myös kysymys siitä, mitä tarvitsemme. Jos tuote ei vastaa tarpeeseemme, ei sen laadukkuutta ole mielekästä edes punnita. Tai jos saamme periaatteessa laadukkaan tuotteen kuukausi sen jälkeen, kun olisimme sitä tarvinneet, on laatu merkityksetöntä. Jos taas tuote saa ostajansa hyvälle mielelle tai säästää vaikka nololta tilanteelta, laadun ei tarvitse olla missään tekemisissä perinteisten laatukäsitteiden kanssa.

Laatu on myös eettisyyttä. Voiko ajatella, että tuote, jonka alkuperästä emme voi olla varmoja olisi laadukas? Mitä jos kauniin näköisen ja muutenkin toimivan tuotteen on valmistanut epäinhimillisissä oloissa lapsi, jonka oikea paikka olisi olla leikkimässä ja oppimassa uutta? Voiko tällainen tuote olla laadukas? Ei pitäisi olla vaikea kysymys, mutta jos ummistamme silmämme, näin varmasti voi jossain tapauksessa kuitenkin olla.

Laatu ei siis ole välttämättä mitattavissa oleva asia. Miten voisikaan mitata tuotteeseen liittyviä tunneperäisiä asioita, kuten tuotteen aitoutta ja tarinaa sen takana? Laatua voi olla sekin, että tuotteessa näkyy tietynlainen rosoisuus. Että tuote on käsin tehty kestämään seuraavallekin sukupolvelle. Erityistä laatua voi olla, että tuote on tehty perinteisin menetelmin tekemättä kompromisseja.

Suuren valmistajan laatu syntyy ainakin paperilla erilaisista asioista kuin pienellä käsityöläisellä. Suuri menestyvä teollinen yritys on hionut prosessinsa huippukuntoon ja tietysti dokumentoinut kaiken. Yrityksessä noudatetaan jatkuvan parantamisen toimintatapoja ja sallitaan prosesseilta vain mitättömän pieniä virhemarginaaleja. Kaiken pitää olla toistettavissa yhä uudelleen ja uudelleen oli prosessissa mukana ihmisiä tai ei.

Taustalla voi kuitenkin olla silti täysin samoja asioita kuin sillä käsityöläisellä, joka on vaan yksinkertaisesti niin taitava, että tuotteista tulee huippulaatuisia. Taustalla voi olla ylpeyttä omasta työstä. Halua seistä oman työnjäljen takana. Ennen kaikkea kyse on vahvoista periaatteista. Suuret yritykset eivät ole yleensä olleet suuria syntyessään, vaan niidenkin taustalla on pitkä oppimisprosessi. Halu oppia joka päivä tekemään paremmin on avainasemassa laadun syntymisessä. Niin suurella kuin pienellä yrityksellä.

Sanotaan, että Suomessa yritysten pitää panostaa laatuun, kun hinnalla ei voi kilpailla. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään Suomen asia, vaan koskee koko läntistä Eurooppaa. Laadulla on kaikkialla hintansa.

Suomi ei tietenkään ole laatunsa kanssa yksin. Laadukkaita tuotteita valmistetaan monessa muussakin maassa ja laadusta osataan niissä varmasti myös pitää meteliä. Laadun ylivertaisuudessa pitäisi aina muistaa vetää hiukan kotiin päin. Sitä tehdään nimittäin aivan varmasti kaikkialla muuallakin.

Muistetaan siis aina iloita ja olla ylpeitä suomalaisesta laadusta!

Maammekaupan valikoimissa olevien Suomessa valmistettujen tuotteiden suomalainen laatu on varmasti tiukkaa faktaa! Täällä pääsee tutustumaan: Maammekaupan tuotemerkit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee