Merkittävä lahja - Maammekauppa.fi

Lahja on merkittävä

Lahja. Mikä tärkeä syy odottaa joulua tai syntymäpäivää. Lahjan voi tietysti saada tai antaa myös ihan muuten vain. Ilahduttaakseen toista tai itseään. Jos alkaa oikein muistella omia lapsuuden ajatuksia lahjoista ja niiden saamisesta tulee ensimmäisenä mieleen odotus. Sitä samaa odottavaa tunnelmaa pääsee ehkä parhaiten aikuisiällä maistamaan varaamalla matkan. Matkan odotus tuntuu jännittävältä ja tuleva matka kutkuttaa hieman vatsan pohjassa jatkuvasti, kunnes se alkaa ja alkaa myös kiire yrittää epätoivoisesti nauttia joka hetkestä.

Oikein kovasti jonkun asian odottaminen johtaa väistämättä pettymykseen. En tiedä olenko tässä suhteessa normaali, mutta näin jälkikäteen asiaa miettiessä esimerkiksi lapsuuden jouluista on helppo löytää vahvana myös pettymyksen ja alakulon tunne. Ensin kello matelee koko aattoaamun ja osan päivästä. Joulusaunassa on mukavaa, ruoka on hyvää ja pukki tuo toivotut lahjat. Jäljelle jää tunne siitä, että mitään todella ihmeellistä ei lopulta tapahtunutkaan. Lomakin on taas pian ohi ja suklaata on tullut syötyä liikaa.

Syntymäpäivä oli ainakin lapsuudessani toinen merkittävä päivä, jonka odottaminen sai aikaan mukavaa tutinaa. Pakko tunnustaa, että odotan sitä kyllä kovasti aina edelleenkin, mutta ehkä sen tosiasian hyväksyminen, että koko maailma ei pyörikään syntymäpäiväsankarin ympärillä on hieman helpompaa.

Mitä jos jouluihin ja syntymäpäiviin ei kuuluisikaan lahjat ja materiaaliset asiat ollenkaan (kaikilla ei varmasti kuulukaan)? Olisiko helpompi nauttia päivän muista tärkeämmistä asioista?

Mutta mutta… Täytyy muistaa, että lahjalla on myös antajansa. Vuosien empiirisen tutkimustyön tuloksena näyttäisi siltä, että lahjan antaminen tulee tärkeämmäksi sitä mukaan, kun ikävuosia karttuu lisää. Toisinaan onkin mukava seurata nimenomaan lahjan antajan ilmeitä sillä hetkellä, kun lahja alkaa vähitellen paljastua paperien alta. Silmät hakevat vaivihkaa merkkejä lahjotun kasvoilta. Oliko lahja mieluinen? Pitäisikö vähän selittää miksi päädyin juuri tällaisen lahjan hankkimaan? Ymmärtääkö saaja lahjan merkityksen?

Monesti lahjan antajan omat reaktiot vaihtelevat sen mukaisesti, miten hyvin hän ajattelee itse onnistuneensa lahjan valinnassa. Viime tipassa hätäisesti hankittu rihkama saa olon vähän jännittyneeksi ja ehkä jopa epämiellyttäväksi. ”Tämä nyt oli vaan tällainen”. Joskus onnistutaan tekemään todellinen löytö ja tiedetään jo etukäteen, että lahja on jotain, jota sen saaja varmasti arvostaa. Tällaisissa tilanteissa on ilo seurata, miten se on lahjan antaja, joka kiemurtelee innostuneena lähes ulos housuistaan. Kuin pieni lapsi ensimmäisiä omia lahjoja antaessaan saattaa hän jopa vähän hoputtaa: ”Avaa jo”.

Lahja kertoo paljon antajastaan. Enkä viittaa tällä mitenkään lahjan rahalliseen arvoon tai muunlaiseen lahjaan panostamiseen. Lahjalla halutaan korostaa omia arvoja ja kertoa niistä myös muille. Minun itseni antamat lahjat ovat Suomessa valmistettuja tavaroita tai Suomessa tuotettuja palveluja. Minulta ei siis saa rihkamaa ja hankkimani lahjan valmistus on työllistänyt Suomessa. Se on minun henkilökohtainen arvovalintani. Viime vuonna ostin kaikki joululahjani pienien suomalaisten valmistajien verkkokaupoista. Viime aikoina olen sattuneesta syystä antanut lahjaksi Maammekaupan lahjakortteja.

Tästä päästäänkin ehkä vähän utopistiselta tuntuvaan ajatusleikkiin. Suomessa on joitain miljoonia ihmisiä, jotka hankkivat joka vuosi ainakin jonkinnäköisiä lahjoja. Osaisikohan joku tilastonikkari laskea miten monta työpaikkaa Suomeen syntyisi, jos kaikki Suomessa annetut lahjat olisivat Suomessa valmistettuja tuotteita tai Suomessa tuotettuja palveluja? Pullakahvit tarjoan sille, joka tämän laskee! Lyhyt googlettelu kuitenkin jo kertoo, että keskimäärin pelkästään joululahjoihin käytetään vuodessa yli 300 € henkeä kohden. Laittaa ajattelemaan, miten paljon rahaa vuosittain työnnetään ulos kansantaloudestamme tavallaan täysin turhaan…

Miksi sitten kirjoitan joulusta ja lahjoista kesällä? Onko minulla Maammekaupan kauppiaana oma lehmä ojassa? On. Totta kai! Maammekauppa on kaiken muun lisäksi myös lahjatavarakauppa. Ja Maammekaupasta Suomessa valmistetun lahjan löytäminen on ehkä helpompaa kuin mistään muualta. Pystymme tarjoamaan myös jotain täysin ainutlaatuista: Lahjakortin, joka oikeuttaa hankkimaan vain Suomessa valmistettuja tuotteita. Lahjan antaja tekee arvovalinnan, lahjan saaja valitsee lahjan.

Tutustu tulevaisuuden varalta Maammekaupan lahjakortteihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee