Kauppiaan elämää - Syksy on kiva

Kauppiaan elämää – Syksy on kiva kun sen oikein oivaltaa

Elämme mielenkiintoisia aikoja sanoi mummo, kun villasukat osti. Syksy on tullut ja kesäturistit ovat vaihtuneet taas tuttuihin ta turvallisiin naamoihin. Tällä on muuten yllättävän iso vaikutus omaan arkeen. Ovi käy huomattavasti harvemmin, mutta usein kaupungin kadut vaihdetaan myymälämme lämpöön aivan asian vuoksi.

Olen varmaan näissä sepustuksissani aikaisemminkin tuskastellut sitä, miten haastavaa tuotevalikoiman rakentaminen on. Koko ajan on ollut pyrkimys vahvistaa sitä hyväksi ja toimivaksi koettua, mutta samalla pitäisi pystyä rohkeaankin uudistumiseen. Välillä se on melkoista rimpuilemista ja kipuilua, mutta josko tässä(kin) asiassa päästäisiin lopulta toivottuun lopputulokseen samalla kaavalla kuin Jari Tervon romaaneissa: ”jotenkin vaan täydellinen kaaos lopulta nivoutuu ehjäksi kokonaisuudeksi”.

Syksyn osalta uutta on tullut ja tulossa erityisesti vaate- ja asuste puolelle. Asusteista nyt vielä on iso osa vasta matkalla, mutta vaatteiden syysmallistoja on myyty jo elokuusta lähtien. Jotain aivan uuttakin pääsen ilokseni pian esittelemään. Meille on nimittäin saapumassa tänne täysin uusi naistenvaatemerkki, joka saattaa monelle olla muutenkin vielä uusi tuttavuus. On taas hienoa saada jotain ihan uutta, joka täydentää mukavasti nykyistä valikoimaamme.

Kesän muistelua…

Kesä meni nopeasti ja täytyy sanoa, että monenmoista taas sattui ja tapahtui. Saattoi sitä joukkoon mahtua joku moka ja epäonnistuminenkin, mutta ne olen jo unohtanut. Kivoja hetkiä ja mukavia onnistumisia oli paljon.

Kesäkuussa Munamarkkinoiden aikana meillä oli välillä mökki niin täynnä, ettei meinannut mahtua itse sekaan. Markkinat taisivat olla itselle se viimeinen pisara sen ajatuksen voimistumiseen, että myymälää pitäisi vähän laajentaa.

Ja sittenhän sitä laajennettiin. Elokuussa siirrettiin hiukkasen yhtä seinää ja niin tilaa kuin avaruuttakin tuli mukavasti lisää. Nyt meille mahtuisi tänne vähän isompikin porukka kerralla. Ja heti perään sanottakoon, ettei nyt mitään kirkollista sentään.

Kesän aikana me saatiin väkerrettyä kasaan myös verkkokaupan ulkoasun päivitys tai kuten hienosti sanotaan kasvojen kohotus. Tarkoitus oli tehdä uudistukset hyvin, mutta kuitenkin mahdollisimman kevyesti. Tällä kertaa onnistuttiin melko hyvin. Kaupasta tuli vähän kivemman näköinen ja teknisesti kevyempi, minkä johdosta se toimii nyt nopeammin niin asiakkaille kuin itselle täällä hallintanippeleiden puolella.

Heli Laaksosen taidenäyttely ihastutti, ihmetytti ja nauratti myymälässämme kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Näyttelyä tultiin katsomaan kaukaakin ja oli mukava päästä kertomaan tarinoita teosten takaa. Kahteen ja puoleen kuukauteen mahtui paljon naurua ja jopa ilon kyyneleitä. Mutta aikansa kutakin ja nyt myymälämme seinillä ihastuksen kiljahduksia aiheuttavat Elina Jasun hellyttävät teokset.

Elina Jasun näyttely Maammekaupan galleriassa

Suurimmat onnistumisen tunteet kesän aikana tulivat ehdottomasti, kun myymäläämme asteli asiakkaita, jotka kertoivat olevansa kesälomamatkalla toiselta puolelta Suomea ja poikenneensa käymään, koska olivat asioineet verkkokaupassamme tai seuranneet Maammekaupan edesottamuksia Facebookissa. Näitä sattui yllättävän monta ja ei voi olla kuin kiitollinen ja ihmeissään, että jotain on siis mennyt aika hyvin.

Syksy tulee, olenkohan minä valmis…

Syksyllä on taipumus aina yllättää jotenkin housut kintuissa. Sieltä se vaan tulee yhtäkkiä se kuuluisa ”joku” päivä, kun aamulla onkin auton ikkunat jäässä ja illalla taas pimeää. Aurinko ei enää lämmitäkään ja kesän värit lakkaavat olemasta. Muutos meillä kaupassa on myös melkoisen raju, kun ajattelee sitä, että juuri, kun on saanut haalittua nurkat täyteen vähän kesäisempää tavaraa, pitäisikin pystyä vaihtamaan lennosta syksyisempään ja jopa talvisempaan valikoimaan.

Ennakointia se vaatii ja juuri se ennakointi ei välttämättä ole omia suurimpia vahvuuksia. Mutta kovasti on taas koitettu tehdä sitäkin. Syksyä ja alkutalvea sävyttävät kolme erityistä päivämäärää. Ensin on isänpäivä sunnuntaina 10.11. (KÄÄK ENÄÄ KUUKAUSI!), sitten aina vaan suuremmaksi sirkukseksi kasvava black friday 29.11. ja syyskausi sitten huipentuu jouluaattoon.

Nämä ovat niitä päivämääriä, joihin on pakko suhtautua kauppiaana aika suurella hartaudella. Monesti puhutaan siitä, että kaupat alkavat hehkuttaa esimerkiksi joulua liian aikaisin. Se on tietyllä tavalla varmasti juuri niin, mutta kuitenkin, jos valmistautumista ei kaupassa aloita vähintään kahta kuukautta aikaisemmin, on sitten jo auttamattomasti myöhässä. Ei pelkästään sen vuoksi, että yllättävän suuri osa ihmisistä tekee joululahjaostoksia jo lokakuussa, vaan myös siksi, että jotenkin sitä pitäisi saada taistelua tiensä ihmisten mieliin jo ennen kuin se lopullinen joululahjojen hankinta-aika tulee marras- tai joulukuussa.

Black Friday on sitten jo ihan oma lukunsa. Koko päivä herättää hyvin ristiriitaisia tunteita. Kyllähän sitä tulee itsekin miettineeksi, että onko järkevää olla mukana samassa kuorossa huutamassa ”halpahalpaalealehuippuhyvätarjous”, kun kuitenkin tarkoitus on myydä laadukasta Suomessa valmistettua tavaraa, jolla on arvo ja hinta, joka sille kuuluu. Toisaalta kyseisenä päivänä myydään käsittämätön määrä tavaraa ja jos suomalaisia tuotteita ei silloin myydä, myydään jotain muuta.

Maammekauppa Black Friday

Musta perjantai tavallaan polkaisee joulumyynnin melkein koko maailmassa kunnolla käyntiin ja ainakin viime vuonna tuo yksi päivä muuten pimeää marraskuuta pelasti melkoisesti meilläkin. Mitään suuria alennusprosentteja en lupaa tänäkään vuonna, mutta arvokkaita tarjouksia joka tapauksessa.

Joulussa on sitten monta ulottuvuutta. Jo nyt pitäisi olla yrityslahjat valmiina niille, jotka eivät jätä asioita viime tippaan.  Ja viimeistään marraskuun lopulla alkaa siinä suhteessa olla ihan viimeiset ajat käsillä. Verkkokaupan osalta on kokemus osoittanut, että 2-3 viikkoa ennen joulua on otollisinta lahjakaupan aikaa. Myymälän puolella sitten taas uskoisin, että kun aatonaatto osuu maanantaille voi silloin olla vielä aikamoinen hulina päällä. Mene ja tiedä. Toivotaan parasta. Se on kuitenkin varmaa, että jouluna taas huilataan.

Kotiasiat on kunnossa ja urheilu on kivaa!

Syksy toi myös henkilökohtaisen elämän puolella monia mullistuksia. Elokuussa kasattiin kimpsut ja kampsut ja muutettiin uuteen kotiin. Samaan hässäkkään vaimo meni takaisin töihin ja pikku piimänaamat aloittivat hoidossa. Oli tietysti tervetullutta saada vaimo takaisin tienaamaan, niin itse saan rauhassa ”harrastaa”.

Ei vaan, alkukankeuksien jälkeen, kun arki on taas asettunut uomiinsa, on itselle suurimpana etuna näistä isoista muutoksista ollut se, että oma ajan käyttö on selkiytynyt selvästi. Enää ei tarvitse lähteä aamuisin huonoa omaatuntoa potien pois lasten luota, vaan saa viedä heidät aamupala-aikataulun määrittämällä säännöllisellä kellonlyömällä mukavaan hoitopaikkaan. Aina ollaan tietysti myöhässä, mutta kuitenkin aamurytmi on nyt selvä ja enää ei tunnu aamun jälkeen siltä, että olisi koko päivän askeleen perässä.

Tässä mailien ja kilometrien karttuessa on tullut taas ihan uudenlaisia asioita mietittäväksi. Minä olen kärsimätön ihminen. Sitä ei käy kiistäminen. Ja asioissa haluaisin mennä edelle aina kuin mahdollista. Viimeisen vuoden ajan on ollut jatkuvasti takaraivossa tunne, että verkkokaupan puoleen pitäisi pystyä keskittymään enemmän. Työtä olisi paljon enemmän kuin mitä pystyy tekemään ja vanha totuushan on, ettei työ koskaan stressaa, vaan se tekemätön työ.

Niinpä onkin kovasti tullut mietittyä, että olisiko syytä yrittää palkata avuksi lisävoimia. Kysymys oikeastaan on siinä, että pitäisikö odottaa, kunnes siihen olisi varaa. Vai pitäisikö luottaa, että lisäkädet ja etenkin pää toisivat kasvua tullessaan. Verkkokaupan puolelle tulikin jo sovittua vähän säännöllistä asiantuntevaa apua, joka toivottavasti saa ainakin sitä tekemättömän työn listaa sieltä takaraivosta lyhenemään ja mielen vähän kevenemään. Kevyttä mieltä syksyn pitkiin suoriin ja nopeisiin mutkiin varmuudella tarvitaan.

Eli hampaat yhteen ja tuulta päin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee