Joulutontut joulupuurolla

Kauppiaan elämää – Saako verkkokaupassa laulaa joululauluja?

Tuntuu, että joulu alkaa joka vuosi aikaisemmin ja aikaisemmin. Ei se silti ala. Kaikki riippuu siitä, missä joulunedusajan viettää.

Kauppakeskuksissa joululauluja on renkutettu menemään jo suurin piirtein juhannuksen jälkeisestä maanantaista alkaen. Sen kyllä toisaalta jotenkin ymmärtää. Joululahjojen saaminen kaupaksi on oikeasti tärkeää monille yrityksille. Ja se tärkeys vaan korostuu, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse. Itseä ainakin joulukaupan onnistuminen jännittää niin, että naama on valkoinen kesät talvet.

Virallisesti Suomen maassakin joulukauppa taidettiin avata black fridayna. Se oli tänä vuonna myös päivä, jolloin konkreettisesti huomasin, että kuluneen puolentoista vuoden aikana on tullut tehtyä jonkin verran jotain oikeinkin. Niin suuri oli ero viime vuoteen, jolloin tuntui, että tuotteen kaupaksi saaminen vaatisi vähintäänkin päällä seisontaa pelkät uikkarit päässä.

Alkanut viikko pitää sisällään myös kaksi mielenkiintoista päivää. Itsenäisyyspäivä tuntuu jotenkin tärkeältä huomioida erikseen. Korostuuhan päivässä suomalaisuus hyvin vahvasti, vaikkei päivään kaupallisuus mitenkään kuulukaan. On se silti hyvä päivä suosia suomalaisia tuotteita.

Heti perään perjantaina on sitten Suomalaisen Työ Liiton lanseeraama Osta työtä Suomeen -päivä. Siihen kaupallisuus kuuluukin sitten senkin edestä. Ainakin toivottavasti. Muistaakseni koitin viime vuonna tuonakin päivänä tehdä kaikki mahdolliset temput, jotka suinkin keksin. Nyt näin jälkeenpäin voi menestykselle jo vähän nauraakin.

Osta työtä Suomeen

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään nyt jo järjestyksessään neljännen kerran ja päivän tarkoitus on muistuttaa kotimaisen työn tärkeydestä ostopäätöksiä tehtäessä. Perjantaina on siis hyvä harjoitella Suomessa valmistetun tuotteen tai Suomessa tuotetun palvelun ostamista. Tiedä vaikka siitä tulisi itselle ympärivuotinen tapa.

Jouluun on enää tosi vähän aikaa. Tänä vuonna Maammekauppa yrittää luovia joulupatojen luokse kahden kärjen taktiikalla. Myymälämme on tämän vuoden osalta auki viimeisen kerran sunnuntaina 23.12. Muuten aukioloaikoja lisätään siten, että auki ollaan kahtena viimeisenä sunnuntaina ennen jouluakello 11 – 15 ja lauantaisin ainakin tuntia normaalia pidempään. Pääsen siis nautiskelemaan kuuden sijaan seitsemänpäiväisestä työviikosta. Aatonaaton perinteiseen metsäkirkkoon raahautuminen voi hyvin näyttää jo melkoiselta tonttuilulta.

Verkkokauppa tietysti on auki aina, mutta epäilisin, että joululahjoiksi ehtivät ennen pimeän tuloa torstaina 20.12 tehdyt tilaukset. Kun joulu vääjäämättä lähestyy, hiipii varmasti monen mieleen epäilys siitä, että ehtiikö verkkokaupan toimitukset vielä jouluksi perille. Kuitenkin esimerkiksi Posti on pakettipalveluissaan valovuoden edellä omaa mainettaan. Paketit aivan oikeasti ovat lähes aina perillä seuraavana päivänä.

Me tehtiin myymäläämme jonkin näköinen joulu hyvin nopeasti Laitilan joulunavauslauantaina vetämällä tontut esiin ja jouluvalot ikkunaan. Silloin oli minusta korrektia aloittaa jouluilakointi. Joululauluja en myymälässä laula. Tällä äänellä se olisi rikos ihmisyyttä vastaan (vaimo ja lapset toki saavat osansa). Mutta entä jos se tehtäisiin verkkokaupassa? Häiritsisikö se?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee