Lumpeen kukka - Juhlikaamme satavuotiasta Suomea

Juhlikaamme satavuotiasta Suomea!

Kiihkein lomakausi alkaa olla ohi ja arki on alkanut taas pyöriä suomalaiskodeissa. Viime vuoden lopusta alkaen on Suomi100-juhlavuosi näkynyt kiihtyvällä tahdilla hyvin monenlaisissa yhteyksissä. On synttäreitä juhlistavia teematapahtumia, juhlavuoden kunniaksi tehtyjä tuotteita ja onpa jokunen kohukin saatu aiheen ympärille rakenneltua. Hirveästi en usko ennustavani väärin, jos veikkaan, että juhlavuoden rummutus kiihtyy entisestään, kun mennään vuotta eteenpäin ja juhlat huipentuvat sadanteen itsenäisyyspäiväämme.

Suomalaisuus ja itsenäisyytemme ovat esillä medioissa ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Normaalinakin vuotena itsenäisyyspäivän juhlahumussa toimittajat yleensä keksivät kysyä haastateltavilta sen tärkeän kysymyksen: ”Mitä suomaisuus sinulle merkitsee?”. Itse olen joskus pohtinut, että mitä sitten tulen kysymykseen vastaamaan, kun se joskus minulle esitetään ollessani parhaat päällä pitämässä pientä taukoa presidentinlinnan tanssiparketin reunamilla. Todennäköisesti tärkeimpänä mieleen tulisivat suomalaiset perinteet. Se, miten täällä käyttäydytään ja miten muille hassuiltakin vaikuttavia asioita pidetään täysin normaalina. Toisaalta haluaisin varmaankin sanoa, että ympärillä oleva yhteisö muovaa meistä sen, mitä olemme. Se tekee myös suomalaisesta työstä niin hyvää ja laadukasta.

Tällaisen kerran sadassa vuodessa vastaantulevan merkkivuoden voisi ajatella olevan todellinen ponnahduslauta pelkästään Suomessa valmistettuja tuotteita myyvälle kaupalle. Aihe on tietysti tapetilla enemmän kuin koskaan, mutta haluaisin korostaa sitä, että Maammekaupan on tarkoitus olla juhlimassa myös 101-vuotiasta Suomea. Olisikin hyvä varmaan ihan kaikkien pysähtyä miettimään siinä vaiheessa syksyä tai alkutalvea, kun Suomi100-hypetys alkaa tulla ulos jo korvistakin, että maailma ei lopu tähän vuoteen. Voimme olla ylpeitä suomalaisuudesta ja esimerkiksi Suomessa valmistettavista laatutuotteista vielä ensivuonnakin.

Hyvä asiahan se tietysti on, että juhlavuoden ympärille on onnistuttu rakentamaan hyvin monipuolista tarjontaa niin tapahtumallisesti kuin kaupallisestikin. Juhlavuoden tuotteista kannattaa hankkia itselleen ainakin muisto tästä vuodesta, sillä seuraavia 100-vuotisjuhlia meistä on varmasti melko harva näkemässä. Voi olla, että joistain Suomi100-tuotteista tulee oikein keräilyharvinaisuuksiakin. Ja lahjana ne ovat varmasti tänä vuonna hyvin mieluisia. Se asia, mikä tietysti kannattaa varmistaa on, että juhlatuote on myös valmistettu Suomessa. Niitäkin hieman noloja ratkaisuja on nimittäin tehty, että aivan virallisia Suomi100-tuotteita valmistetaan kaukomailla.

Juhlavuoden kunniaksi on tehty paljon myös tuotteita, joille ei virallista Suomi100 tunnusta ole haettu. Näidenkin tuotteiden osalta kuitenkin hyvin usein kerrotaan esimerkiksi, että ne on suunniteltu ja tehty juhlistamaan satavuotiasta Suomea. Maammekaupassa nämäkin tuotteet on laitettu samalle viivalle kaupan Vinkeistä löytyvälle Suomi100-tuotteet osastolle. Ja Maammekaupassa myytävät Suomi100-tuotteet ovat luonnollisesti kaikkien muiden kaupan tuotteiden tapaan Suomessa valmistettuja.

Satavuotisjuhlavuosi on ollut monille suomalaisille yrityksille hieno mahdollisuus näyttää, että meillä todella osataan. Toisaalta meille muille suomalaisille ja totta kai koko maailmalle on varmasti löytynyt myös aivan uusia tuttavuuksia hienoista suomalaisista tuotteista.

Juhlikaamme siis satavuotiasta Suomea!

 

Täällä pääsee tutustumaan Maammekaupan juhlatuotteisiin: Maammekaupan Suomi100-tuotteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee