Suomessa valmistetut laukut

Suomessa valmistetut laukut – Lista kotimaisista valmistajista

Laukkujen ja reppujen valmistus on joskus ollut hyvin merkittävä osa suomalaista käsityöosaamista. Valitettavasti valtaosa Suomessa myytävien laukkujenkin valmistuksesta on vuosien varrella siirtynyt muun valmistuksen vanavedessä rajojemme ulkopuolelle. Ei kuitenkaan onneksi läheskään kaikki. 

Edelleen Suomessa valmistuu paljon hienoja laukkuja. Osa täysin käsityönä, osa sitten enemmän koneita hyödyntäen.

Listasin alle kaikki tietämäni Suomessa tuotteensa valmistavat laukkumerkit.  Listalle otin tällä kertaa hyvin laajalla seulalla kaikki mahdolliset laukkuun rinnastettavat tuotteet, joita voi kanniskella mukanaan ja jotka voi täyttää itselle tärkeillä tavaroilla. Mukaan ovat siis mahtuneet monenlaiset Suomessa valmistetut laukut pussit, kassit, reput ja kukkarot.

Tuotemerkit on laitettu tasapuolisesti aakkosjärjestykseen. Kaikkia kotimaisia tuotemerkkejä listauksesta ei varmastikaan löydy, joten erittäin mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan, jos huomaat jonkin listalle kuuluvan tuotemerkin vielä siltä puuttuvan.

Onnea juuri oikean Suomessa valmistetun tuotteen hankintaan. Toivottavasti tästä listauksesta on sinulle ja ystävillesi apua!

Käy ihmeessä tutustumassa myös Maammekaupan kotimaisten laukkujen valikoimaan.

A. Honko Oy, Sastamala (kassit, kukkarot, kännykkäkotelot, matkalaukut, olkalaukut, salkut, reput, tablettikotelot)

A. Honko Oy valmistaa korkealuokkaisia laukkuja ja nahkatuotteita usein asiakkaan toiveiden pohjalta, luoden räätälöityjä ja yksilöllisiä ratkaisuja. Honko Oy käynnisti toimintansa vuonna 1947 Kokemäenjoen varrella sijaitsevassa Sastamalan laukkulaaksossa. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin yrityksessä työskentelee jo kolmas sukupolvi ja yritys tunnetaan edelleen tinkimättömästä ammattitaidostaan.

Aanmaa, Taalintehdas (olkalaukut)

Aanmaa laukut valmistetaan käsityönä alusta loppuun Suomessa, Kemiönsaaren Taalintehtaalla.

Arkkikauppa, Seinäjoki (lompakot, kännykkälaukut, nipsukukkarot, olkalaukut)

Arkkikauppa Saarinen & Haapala Ay valmistaa käsityönä nipsulukkoisia kukkaroita ja laukkuja Seinäjoella.

ASMI, Kuopio (käsilaukut, pikkulaukut, salku)

ASMI on uniikki Kuopiolainen käsityöyritys, joka hyödyntää laukkujensa valmistuksessa työkoneiden ja polkupyörien sisäkumeja sekä autojen hihnoja ja turvavöitä. Jokainen ASMI:n tuote on yrityksen itsensä suunnittelema ja valmistama.

Ateljee Keltainen Talo, Kuopio (olkalaukut)

”Kuin kolme marjaa” -laukkumallisto on syntynyt suomalaisen metsäluonnon innoittamana. Kuosin värisävyissä hehkuvat kotimaiset metsämarjat sekä tuoreet puutarhamarjat. Ateljee Keltaisen Talon suunnittelemat kankaat painetaan ja laukut valmistetaan kokonaan kotimaisena työnä.

Aurora Sofia, Helsinki (käsilaukut)

Aurorasofia naistenvaatteet ja laukut

Aurora Sofia on suomalainen vaate- ja laukkumerkki, jonka kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa luonnollisista materiaaleista.

Birgit Pyykkö, Pirkkala (iltalaukut, käsilaukut, olkalaukut)

Käsityönä tehtyjä nahkalaukkuja käytännön tarpeisiin, ihmisille hyödyksi ja iloksi. Birgit Pyykön design on värien iloista leikkiä ja muotojen mielenkiintoista temmellystä.

Dactical®, Vihti (selkäreput)

Suomessa valmistetut Dactical reput

Dactical® Zero on Suomessa suunniteltu, kehitetty ja valmistettu reppu. Alun perin reppu suunniteltiin hoitolaukuksi lasten kanssa liikkuville isille, mutta se sopii myös oikeastaan kenelle tahansa tilavaa ja monipuolista reppua tarvitsevalle. Lisävarusteena myydään reppuun sopivaa kamerapohjaa.

EA-Design, Huittinen (kukkarot, kehyslaukut, kännykkäpussit, olkalaukut, reput)

EA-Design on vuonna 1999 perustettu yhden naisen käsityöyritys, joka suunnittelee ja valmistaa käsityönä laukkuja ja kukkaroita itse painamastaan puuvillamarkiisista.

Ellunhuopa, Nilsiä (kukkarot, nahkalaukut)

Ellunhuopa on vuonna 2011 perustettu yritys, joka valmistaa tuotteensa alusta lähtien käyttäen erilaisia valmistustekniikoita. Huopatuotteet on tehty suomalaisen kehräämön villasta ja ne ovat kaikki uniikkikappaleita.

Galateia, Helsinki (käsilaukut, olkalaukut, selkäreput)

Liisa Saarnin itse parkitusta kalannahasta valmistamia laukkuja. Kalannahan käsittelyssä ei käytetä ollenkaan kemikaaleja, vaan ainoastaan luonnonparkkiaineita.

Globe Hope, Nummela (käsilaukut, olkalaukut, pikkulaukut)

Globe Hope on innovatiivinen suomalainen designyritys, joka valmistaa ekologisia designtuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Yksilöllisiä vaatteita, laukkuja ja asusteita tuottava yritys muokkaa edellisestä käyttötarkoituksestaan tarpeettomaksi jääneitä materiaaleja ja luo niistä uutta.

HiiA, Kuopio (farkkupitsilaukut, kukkarolaukut, kännykkälaukut)

HiiA tuotteet ovat pääasiassa valmistettu kierrätysmateriaaleista. Laukut ja kassit ovat yksilöllisiä, uniikkeja tai piensarjoissa tehtyjä, riippuen kankaan määrästä. HiiA tuotteen suunnittelussa aina kangas on lähtökohta eli miten kuosi sopii mihinkin tuotteeseen.

Hookoohoo design, Turku (käsilaukut, olkalaukut, toilettilaukut)

Hookoohoo design on suomalainen lifestyle tuotemerkki, joka on perustettu vuonna 2016 Turussa. Hookoohoo design käyttää kaikkiin tuotteisiinsa ekologista materiaalia, kierrätettyä turvavyötä. Kaikki tuotteet valmistetaan 100 % suomalaisena käsityönä ja näin varmistetaan jokaisen tuotteen yksilöllisyys ja omaperäisyys.

Huhtadesign, Lahti (kassit, käsilaukut, olkalaukut, reput, salkut)

Huhtadesignin intohimona on nahkalaukut. Laukut valmistuvat kahden naisen voimin Suomessa. Lähtökohtana on valmistaa laadukkaita ja käytännöllisiä, kotimaisia nahkalaukkuja. Laukkujen nahka hankitaan kotimaisilta tukkureilta ja myös muissa hankinnoissa pyritään hyödyntämään kotimaisia toimittajia. Huhtadesignin tuotteilla on Suomalaisen työn liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Humbugi asuste, Tampere (kukkarot, laukut, reput)

Humbugi on vuonna 2009 perustettu asusteita ja koruja valmistava yritys. Tuotteet valmistetaan käsin Tampereella aidosta nahasta sekä laadukkaista ja kestävistä kankaista, jotka ovat alkuperältään huonekaluteollisuuden ylijäämämateriaalia.

Huopaliike Lahtinen Ay, Jämsä (kassit, olkalaukut, kassit)

Maanviljelijä Alex Lahtinen perusti huopatossutehtaan vuonna 1921 Jämsän Partalan kylään. Jokainen Lahtiset-tuote kantaa ylpeänä mukanaan historiasta kumpuavia perinteitä.

KASPERI Products Oy, Helsinki (kameralaukut, olkalaukut, selkäreput)

KASPERI on uniikki suomalainen laadukkaiden nahkalaukkujen tuotemerkki. Laukut suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä Suomessa.

Kenkäpaja Pihka, Tampere (käsilaukut, olkalaukut, reput, salkut)

Kenkäpaja Pihka suunnittelee ja valmistaa asiakaslähtöisesti laadukkaita käsintehtyjä kenkiä, laukkuja sekä erilaisia pientuotteita nahasta. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa. Suunnittelun ja valmistuksen lähtökohtana on läheltä hankitut materiaalit, ekologiset arvot, eettinen tuotanto ja yksilöllinen lopputulos.

Kui Design, Turku (kassit, käsilaukut, pussukat, reput, toilettilaukut)

Turkulainen KUI Design valmistaa suuren osan tuotteistaan kokonaan käsityönä omissa tuotantotiloissaan ja kysynnän kasvuun on vastattu myös ulkoistamalla osa tuotannosta alihankkijoille.

Laukkuasema, Sastamala (kukkarolaukut, käsilaukut, olkalaukut, pikkulaukut)

Kaikki Laukkuaseman tuotteet valmistuvat käsityönä Suomessa, osaavien ammattilaisten käsissä. Jokaisella laukulla on oma tekijänsä, joka valmistaa laukun alusta loppuun.

Lauran Ommellus, Sulkava (kassit, kännykkälaukut, pikkulaukut)

Lauran Ommellus valmistaa laukkuja ja vaatteita sekä tekee alihankintaompelua Sulkavalla.

Leanika Korn, Fiskars (käsilaukut)

Nahkataiteilija Leanika Korn valmistaa nahkaisia käsilaukkuja Fiskarsin käsityöläiskylässä.

Leenatta, Lapua (jenkkikassit, putkikassit)

Leenatta on eteläpohjalainen vuonna 2017 perustettu ompelimo ja verhoomo, joka sai alkunsa, kun pitkät perinteet omaava lapualainen yritys Patalaukku lopetti toimintansa keväällä 2017. Leenatta jatkaa perinteisten jenkkikassien ja putkikassien valmistusta, joita Patalaukku on valmistanut Lapualla jo 50-luvulta lähtien.

Likiz, Helsinki (kassit, käsilaukut, pussukat)

Likiz on mutkaton kahden naisen yritys, jonka intohimona on yhdistää kuva laadukkaisiin tekstiilituotteisiin. Tuotteita löytyy laidasta laitaan ja ne valmistetaan pieteetillä suomalaisten pienyrittäjien voimin.

Luava Design, Helsinki (korttikotelot, lompakot, tablettikotelot)

Luava Designille on ominaista minimalistisuus, käytännöllisyys ja klassisen tyylikäs lopputulos. Jokainen tuote, nahkalompakosta nahkaisiin avaimenperiin on käsintehty Suomessa.

Miiko Design Oy, Tuusula (kukkarot, käsilaukut)

Miikon tuotteet valmistuvat vastuullisesti suomalaisten ammattilaisten käsissä. Materiaaleina käytetään pääasiassa korkealaatuista villaa, pehmeää hirvennahkaa sekä kestävää koivuvaneria.

MouMou Design, Tampere (olkalaukut, pussukat, reput)

moumou DESIGN on vuonna 2006 perustettu tuotemerkki, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa käsityönä.

Muute, Helsinki (reput)

MUUTE val­mis­taa sään ja kat­seen kes­tä­viä rep­puja ja lauk­kuja kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­leista. Pää­osa tuot­teista om­mel­laan MUU­TE:n stu­diossa Suo­men­lin­nassa. Osa lau­kuista om­mel­laan Lah­dessa ja vii­meis­teil­lään Suo­men­lin­nassa.

Nahkapaja Eliisa Marjaana, Sastamala (laukut, lompakot, reput)

Nahkapaja Eliisa Marjaana on perheyritys, jonka työmenetelmissä, toimintatavoissa ja arvoissa näkyy pitkät perinteet. Eliisa Marjaanan tuotteet ovat alusta loppuun tehty käsityönä.

NanQ, Mänttä (olkalaukut)

Designia pienestä taidekaupungista suomalaisen yksinkertaisena, namibialaisella rennolla ja iloisella asenteella.

Niinuska, Kuopio (käsilaukut, olkalaukut)

Kuopiolainen Niinuska valmistaa sympaattisia uusiotuotteita kierrätetyistä kankaista. Niinuska pyrkii siihen, että tuotteet olisivat kierrätystä aina vuorista päälliseen ja napista vetoketjuun.

Noituus Design, Nuutajärvi (iltalaukut, kukkarolaukut, kännykkälaukut, olkalaukut, pikkulaukut)

Noituus Design on lasi- ja tekstiilitöitä valmistava yritys, joka aloitti toimintansa marraskuussa 2011. Yrityksen työpaja ja myymälägalleria sijaitsevat pienessä ja idyllisessä Nuutajärven lasikylässä, jossa kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä.

Nokian Nahkatuote Oy, Nokia (kehyskukkarot, pienet iltalaukut)

Nokian Nahkatuote Oy on vuonna 1958 perustettu perheyritys. Oma suunnittelu ja monipuolinen osaaminen valmistuksessa ovat kantaneet yritystä jo yli 50 vuoden ajan. Tuotanto painottuu laukkuihin, vöihin ja kukkaroihin, joita valmistetaan Suomessa sekä Virossa. Suomessa yritys valmistaa L-koodilla olevat pienet iltalaukut sekä K-koodilla olevat kehyskukkarot.

Nunnun, Tampere (kukkarot, olkalaukut, pussukat)

Nunnun on värikylläisiä ja graafisesti näyttäviä käyttötuotteita tekstiilistä suunnitteleva ja valmistava tuotemerkki. Tuotevalikoimaan kuuluvat käsinpainetusta ja -värjätystä kankaasta valmistetut asusteet sekä sisustustuotteet. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa.

Nuppu Print Company Oy, Helsinki (kukkarot)

Nupun kehyskukkarot valmistetaan Suomessa pehmeästä puuvillasta tai puuvilla-pellavasta.

Okay Style Oy, Sastamala (käsilaukut, olkalaukut, pikkulaukut, reput)

Okay Style on vuonna 1987 perustettu naisten nahkalaukkuja valmistava perheyritys, jonka tuotemerkki on Okay´s. Yritykselle on myönnetty Avainlippumerkki ja sen kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa.

Onnela Design, Tampere/Loimaa (kännykkälaukut, käsilaukut)

Onnela Design on Maija Onnelan vuonna 2006 perustama tuotemerkki. Yritys suunnittelee ja valmistaa laukkuja ja asusteita omasta käsinpainetusta kangasmallistosta. Onnela Designin tunnistaa värikkäistä ja graafisista painokuoseista.

Paapero, Kemijärvi (käsilaukut, kännykkälaukut)

Lastenvaatteistaan tunnetun Paaperon valikoimista löytyy myös Suomessa valmistettuja laukkuja.

PURA Finland, Tampere (käsilaukut)

PURA Finland on kotimainen vaatebrändi, joka valmistaa muotia suurella sydämellä. PURA on suunniteltu tämän päivän kestäviä valintoja arvostavalle, laatutietoiselle kuluttajalle.

Riiminka Oy, Jyväskylä (kukkarot, kännykkälaukut, käsilaukut, meikkilaukut, olkalaukut)

Riiminka on suomalainen vaate- ja laukkumerkki, jonka koti sijaitsee Keski-Suomessa, Jyväskylässä. Yrityksen tavoitteena on luoda ilahduttavaa ja kestävää designia miellyttävistä luonnonmateriaaleista. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa, pääsääntöisesti yrityksen omissa tiloissa Jyväskylässä.

Roosa B., Tampere (kukkarot, käsilaukut)

Roosa B. on tammikuussa 2014 perustettu tamperelainen yritys, joka valmistaa kierrätetyistä turvavöistä laukkuja ja kukkaroita. Kaikki valmistus tehdään lähituotantona.

Sagalaga Design, Helsinki (kosmetiikkalaukut, kukkarot, pussukat)

Sagalaga Design on suomalainen tuotemerkki, joka saa inspiraationsa pohjoisen luonnon karusta kauneudesta. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa.

Salmiak Studio, Tampere (kassit, käsilaukut, olkalaukut, reput)

Salmiak Studio on Tampereella toimiva laukku- ja asustemerkki. Käsityönä valmistuvat tuotteet syntyvät kierrätys- ja ylijäämänahan sekä persoonallisten kankaiden cocktailista. Suunnittelu ja valmistus tapahtuu yrityksen työtiloissa Pyynikin vanhalla trikootehtaalla.

Savotta, Karstula (reput, rinkat)

Kotimaiset Savotta reput ja laukut

Finn-Savotta on vuonna 1955 perustettu perheyritys, jonka sydämen asiana on suunnitella ja valmistaa tuotteita luonnossa liikkuvalle ihmiselle, kaikenlaisiin olosuhteisiin. Savotta on merkki, joka kertoo suomalaisesta osaamisesta ja suurin osa tuotteista valmistetaan yrityksen omissa tuotantotiloissa Karstulassa, Keski-Suomessa. Tästä osoituksena tuotteilla on Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus.

Wigel, Kivitaipale (kukkarot, käsilaukut, suojalaukut, vyölaukut)

Wigel suunnittelee ja valmistaa käsityönä laadukkaita ja kestäviä poronnahkaisia tuotteita. Mummon perinteitä kunnioittaen.

With love Sanna Hopiavuori, Laihia (pussukat)

Hidasta muotia, tyylikkäästi, yksilöllisesti ja omaleimaisesti. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Pohjanmaalla.

Suomessa valmistetut laukut -listaus julkaistiin ensimmäisen kerran henkilökohtaisessa Kohti Suurta Unelmaa -blogissani helmikuussa 2017. Jatkossa se päivittyy ensisijaisesti Maammekaupan blogissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee