Suomessa valmistetut kodintekstiilit - lista kotimaisista valmistajista

Suomessa valmistetut kodintekstiilit – Lista kotimaisista valmistajista

Suomessa valmistetut kodintekstiilit ovat ylellisyyttä, jota tänä päivänä joutuu marketeista ja ostoskeskuksista metsästämään kissojen, koirin ja papukaijojen kanssa. Ei kuitenkaan hätää, sillä kodintekstiilienkin valmistusta meiltä edelleen löytyy ihan mukavasti.

Listasin alle kaikki tietämäni Suomessa kodintekstiilejä valmistavat tuotemerkit, joiden tuotteita pääsee tarkastelemaan kiinteillä verkkosivuilla. Olisin erittäin iloinen, jos vinkkaisit minulle niistä tuotemerkeistä, jotka listalta vielä puuttuvat, sillä niitä on aivan varmasti.

Toivottavasti tämän listauksen avulla mahdollisimman moni löytää Suomessa valmistetut kodintekstiilit ja pystyy hankinnoissaan suosimaan yhä enemmän suomalaista työtä.

Tutustu huolella, pistä linkki vaikka talteen ja jaa ilosanomaa kotimaisista kodintekstiileistä muillekin!

Ai niin. Ja kannattaa tietysti tutustua myös Maammekaupan Suomessa valmistettuihin keittiötekstiileihin ja kylpytekstiileihin.

Alajärven kotitekstiili, Alajärvi (kattaustekstiilit, laudeliinat, pyyhkeet, sisustuspussukat, sisustustyynyt)

Alajärven Kotitekstiili Ky on vuonna 1951 perustettu kotimaisia pellavatuotteita valmistava perheyritys, jonka oma kutomo, ompelimo ja tehtaanmyymälä sijaitsevat edelleen alkuperäisellä paikallaan Alajärven keskustassa.

Ateljee Keltainen Talo, Kuopio (keittiöpyyhkeet, tyynynpäälliset)

Ateljee Keltainen Talo on kahden suunnittelijanaisen muodostama tiimi, joka pyrkii suosimaan suomalaista ja tekemään yhteistyötä oman lähialueen osaajien kanssa.

AVA Room, Espoo (päiväpeitteet, tyynypussit)

AVA Room Oy on perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa korkealuokkaisia kodintekstiilejä sekä huonekaluja. Kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, vastuullisesti ja ympäristöä ajatellen.

Bedit Oy, Nurmes (koristetyynyt, päiväpeitteet)

Bedit on suomalainen pienyritys, jonka tavoitteena on tehdä sänkyjen petaamisesta hauskempaa ja helpompaa kuin koskaan ennen. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa.

by itu, Sastamala (lasinaluset, pannumyssyt, tabletit torkkupeitot)

Avainlipputuotteita, jotka syntyvät rakkaudesta tehdä käsillä kaunista ja kotimaista. Tuotteet ovat hillityn persoonallisia uniikkiyksilöitä.

Carpet Syvänen, Kauhava (matot)

Carpet Syvänen Oy on perheyritys, jolla on perinteitä mattojen valmistuksessa jo yli 25 vuoden ajalta. Laadukkaat kotimaiset matot valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista.

Design Anu Pylsy, Joutsa (kylpytakit, pyyhkeet)

Design Pylsyn laadukkaat tuotteet syntyvät Keski-Suomessa Joutsassa. Pitkän linjan käsityöyrityksen koko tuotannolle on myönnetty Avainlippu-tunnus osoituksena suomalaisesta työstä ja osaamisesta.

Emilia Karenina, Kuopio (sisustustyynyt)

EK for kids -malliston tuotteet valmistetaan alusta asti käsityönä Kuopion Pirttiniemessä. Mallistoa yhdistää leikkimielisyys ja skandinaavisuus.

Familon, Helsinki (lasten patjat)

Famillonin lastenpatjat on valmistettu Suomessa.

Finnlea, Akaa (kaitaliinat, laudeliinat, löylytyynyt ja -päähineet, patalaput, pefletit, pyyhkeet)

Laadukkaita kotimaisia avainlipputuotteita jo vuodesta 1994. Käytännöllisyys, monitoimisuus, laatu ja kauneus ovat avainsanoja FinnLea-tuotteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Forme, Helsinki (matot, sisustustyynyt)

Forme on vuonna 2004 perustettu suomalainen sisustusalan yritys, jonka Forme-paperinaru-puuvillamatot edustavat suomalaista, ajatonta suunnittelua. Matoissa käytetty puuvilla on Euroopan vaateteollisuuden tuottamaa ylijäämäpuuvillaa ja ne kudotaan Pohjanmaalla, perinteen tuomalla ammattitaidolla.

Full Moon, Orimattila (lakanat, pussilakanat, tyynyliinat, vauvalakanat, vauvapeitot, vuodevaatesuojat)

Full Moon on kotimainen vuodetekstiilien valmistaja, joka valmistaa kestäviä ja helppohoitoisia tuotteita Orimattilassa.

Gepetto, Kangasala (keittiöpyyhkeet, tyynyliinat)

Gepetto on pieni perheyritys., jonka toiminnasta vastaavat Arkkitehti/ kuvataiteilija Anu Pellinen sekä puuseppä Jari Hämäläinen. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa, joko yrityksen omassa verstaassa Kangasalla tai kotimaisten yhteistyökumppanien toimesta.

hand made by KOTONA, Turku (kaitaliinat, koristetyynyt, laudeliinat, patalaput, pussilakanat, pyyhkeet, pöytäliinat, tyynyliinat, tyynynpäälliset)

Handmade by KOTONA suunnittelee ja valmistaa käsityönä sisustus- ja käyttötuotteita. Yrityksen tyyli on pelkistetty musta-valko-harmaa.

Hanhisalon Kutomo, Alajärvi (kaitaliinat, kylpypyyhkeet, laudeliinat, saunatakit, saunatyynyt, seinätekstiilit)

Hanhisalon Kutomo Oy:n tuotanto käsittää oman malliston seinätekstiileissä, pöytäliinoissa, pellavafroteissa ja paperilankatuotteissa.  Yrityksen tavoite on yli 45 vuotisen historiansa aikana ollut valmistaa miellyttäviä ja kodikkaita suomalaiseen sisustukseen sopivia tuotteita.

Hanna Korvela Design, Kuopio (matot)

Hanna Korvela on yksi Suomen suurimmista ja arvostetuimmista mattojen suunnittelijoista. Kudotut paperinaru-puuvillatrikoomatot, ylelliset tuftatut villamatot sekä kevyemmät ryijymatot muodostavat tuotannon perustan.

Intoa Design, Tampere (patalaput, patakintaat)

INTOA design on tamperelainen v. 2010 perustettu yritys, joka suunnittelee ja valmistaa käsityönä yksilöllisiä tuotteita ekologisesti.

Jaana Huhtanen Design, Hämeenlinna (patalaput)

Jaana Huhtanen Design on vuonna 1999 perustettu hämeenlinnalainen neulealan yritys, joka palvelee neulesuunnittelun ja -valmistuksen saralla eri tavoin. Asiakkaita ovat niin yksityiset henkilöt, kuin yritykset ja yhdistyksetkin. Jaana Huhtanen haluaa tarjota asiakkailleen yksilöllisiä, laadukkaita, kotimaisia sekä ajattomia neuletuotteita.

Jokipiin Pellava, Jalasjärvi (grillikintaat, keittiöpyyhkeet, kylpymatot, kylpypyyhkeet, kylpytakit, lakanat, laudeliinat, lautasliinat, patalaput, pesukintaat, pöytäliinat, saunatyynyt, torkkupeitot, tyynyliinat)

MaammekauppaJokipiinpellava

Jokipiin Pellava Oy on 1920 perustettu perheyritys, jonka erikoisosaamista ovat sauna-, pöydänkattaus- ja keittiötekstiilit pellavasta. Yritys valmistaa kaikki tuotteensa Jalasjärven Jokipiissä ja koko tuotannolle on myönnetty Avainlippu-tunnus.

Kaihlahti Clothing, Suomussalmi (esiliinat, kaitaliinat, keittiöpyyhkeet, patalaput, tyynynpäälliset

Kaihlalahti Clothing valmistaa laadukkaita kotimaisia tekstiilituotteita Uusi Suomussalmi -kuosista. Materiaaleina käytetään kotimaista luomupuuvillaa ja puolipellavaa. Avainlipputuotteita.

Kaiho, Sastamala (keittiöpyyhkeet, pannunaluset, patalaput, pefletit, pesimet, saunatyynyt, tyynynpäälliset)

Kaiho-tuotesarja koostuu lämminhenkisistä kodintekstiileistä, jotka kaikki suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Kaiho sisustustuotteiden suunnittelun lähtökohtana on suomalaisuus, esi-isiemme elämäntapaa ihannoiden ja nykyihmisen tarpeet huomioiden.

Kinos Design, Rovaniemi (kaitaliinat, keittiöpyyhkeet, pöytäliinat, servetit, sisustustyynyt)

Kinos Design suunnittelee ja valmistaa kodintekstiilejä sekä naisten asusteita. Tekstiilit saavat inspiraationsa suunnittelijan kotikaupungista Rovaniemeltä.

Koivutex, Lapua (matot)

Koivutex valmistaa Lapualla kotimaisia Avainlipulla merkittyjä mattoja.

Kui Design, Turku (pyyhkeet, tyynynpäälliset)

Turkulainen KUI Design valmistaa suuren osan tuotteistaan kokonaan käsityönä omissa tuotantotiloissaan ja kysynnän kasvuun on vastattu myös ulkoistamalla osa tuotannosta alihankkijoille.

Kuovi, Espoo (esiliinat, keittiöpyyhkeet, koristetyynyt, laudeliinat, pannulaput, pussilakanat, saunatyynyt, selkäliinat, tyynyliinat)

Kuovi syntyi yhden Suomen kansainvälisesti tunnetuimman muotoilijan Birger Kaipiaisen 100-vuotisjuhlavuotena 2015 edistämään ja kehittämään Birgerin ainutlaatuista ja rikasta tyyliä modernien sisustustekstiilien muodossa. Tuotteiden suunnittelu, kankaiden painaminen ja kaikki ompelutyö tehdään kotimaassa.

Laatupeite, Tampere (patjat, peitot, petauspatjat, tyynyt)

Laatupeite Oy auttaa ihmisiä nukkumaan ja viihtymään valmistamalla miellyttäviä ja kestäviä vuodevaatteita sekä patjoja ja petauspatjoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Yrityksen juuret ovat 1930-luvulla perustetussa Tilke- ja Keinovillatehtaassa.

Lapuan Kankurit, Lapua (esiliinat, keittiöpyyhkeet, kylpypyyhkeet, laudeliinat, kylpytakit, patakintaat, peitot, pöytäliinat, saunatyynyt, tyynynpäälliset, verhot)

MaammekauppaLapuanKankurit

Lapuan Kankurit on perheyritys, jonka juuret ovat vuonna 1917 perustetussa suvun ensimmäisessä tekstiilitehtaassa. Yritys kutoo kankaisiinsa aidosti edistyksellisiä ominaisuuksia sekä tarjoaa viimeisteltyä laatua ja designia.

Likiz, Helsinki (tyynynpäälliset)

Likiz on mutkaton kahden naisen yritys, joka valmistaa digipainetuista valkokuvista ilahduttavia tekstiilituotteita.

Linida Design, Kaarenkylä (matot)

Linida Design matot kudotaan aidoista luonnonmateriaaleista, villasta ja pellavasta. Villan pehmeys ja pellavan kiilto luovat kontrastin, joka tuo mattojen kuvionnin kauniisti esiin. Linida-matot suunnitellaan ja valmistetaan alusta loppuun Suomessa ja niille on myönneety Avainlipputunnus.

Lungi, Lappajärvi (lattiatyynyt, tyynyt)

LUNGI -tyynyt sopivat kodin joka huoneeseen, oleskelutilaan tai terassille. Tyynyjä on saatavilla useissa eri väreissä, malleissa ja koossa. Avainlipputuotteita.

Made by HanneleRusila, Joensuu (kylpytakit, kaudeliinat, lautasliinat, pöytäliinat, pyyhkeet)

Made by HanneleRusila on perinteisiin kuoseihin ja suomalaiseen villalankaan ihastunut yhden naisen kudontayritys.

Maitotyttö, Jämsä (vauvapeitot, vauvapyyhkeet)

Maitotyttö valmistaa imetysvaatteiden lisäksi tekstiilejä pienokaisille. Kaikki tuotteet valmistetaan viimeistä saumaa myöten Suomessa.

Mattokutomo J. Vanhamäki, Lappajärvi (matot)

Mattokutomo J. Vanhamäki valmistaa laadukkaita kotimaisia mattoja pölyämättömästä ja helposti puhdistettavasta puuvillasta.

MinDeco, Siilinjärvi (kaitaliinat, kylpypyyhkeet pannulaput)

MinDeco on Siilinjärvellä Pöljän kylässä sijaitseva sisustus-ja lahjatavarapaja. Yrityksessä valmistetaan luonnonmateriaaleista käsin tuotteita, jotka on suunniteltu kaunistamaan arjen askareita sekä palvelemaan mahdollisimman hyvin käyttötarkoituksissaan.

MiLanka Kraft, Kokemäki (laudeliinat, neulepeitot, pyyhkeet, saunatyynyt)

MiLanka Craftin tavoitteena on valmistaa luonnonläheisiä, ekologisia ja laadukkaita tekstiilejä kodin monenlaisiin käyttötarpeisiin ja sisustukseen. Luonnon omat materiaalit, kuten pellava, puuvilla ja villa palvelevat näissä tarkoituksissa ihmistä parhaiten. Avainlipputuotteita.

Niinmun design, Korppoo (tyynynpäälliset)

Niinmun design tuotteet suunnitellaan ja ommellaan Suomessa suurella sydämellä.

nunnun, Tampere (kangaskorit, pyyhkeet, sisustustyynyt)

Nunnun suunnittelee ja valmistaa käsinpainetusta ja -värjätystä kankaasta asusteita sekä lahja- ja sisustustuotteita.

Nuppari, Yläne (pyyhkeet, tyynyliinat)

Nuppari suunnittelee ja valmistaa kauniita käsinpainettuja kodintekstiilejä laadukkaista materiaaleista.

Näppärä Vera, Ilomantsi (kylpytakit, laudeliinat, matot, pefletit, pesukintaat, pöytäliinat, saunatyynyt, tyynyliinat)

Näppärä Vera on Pohjois-Karjalan Ilomantsista lähtöisin oleva tekstiilituotteita valmistava yritys.

Piccu, Lapinlahti (aluslakanat, essut, pussilakanat, sisustustyynyt, tiskirätit, tyynyliinat)

Piccu on ekologinen kodintekstiilisarja, joka on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Mallisto koostuu pääasiassa vuodevaatteista ja keittiötekstiileistä, joiden värit ja kuosit kestävät aikaa. Tuotesarja täydentyy ajoittain myös vaihtuvin pientuottein.

Porin Villa ja Peite, Pori (patjat, peitot, sijauspatjat, tyynyt

Villa ja Peite on vuonna 1929 Poriin perustettu perheyritys, joka on keskittynyt villaisten sekä luonnonpuuvillaisten peittojen, tyynyjen ja sijauspatjojen valmistukseen.

Retromatto, Kauhava (matot)

Retromatto valmistaa kestävistä puuvillakuteista ja ekologisista vaihtoehdoista mattoja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Matot ovat kotimaisia ja laadukkaita.

Saana ja Olli, Turku (patakintaat, pyyhkeet, sisustustyynyt)

Saana ja Olli on palkittu turkulainen suunnittelijapariskunta, jonka hampputekstiilimallisto on valmistettu läpinäkyvästi ja paikallisesti Lounais-Suomessa.

Second Chance, Raasepori (pussilakanat, tyynyliinat)

Vuonna 2008 alkunsa saaneen Second Chance:n jokaisen tuotteen jokainen valmistusvaihe on tehty suomalaisessa perheyrityksessä.

Sunnuntaipuoti, Tuusula (essut, kylpypyyhkeet, käsipyyhkeet, lautasliinat, tyynynpäälliset)

Sunnuntai on Tuusulassa suunniteltu ja käsinvalmistettu vaate- ja sisustustekstiilien mallisto. Malliston yleisilme on hillitty, rento ja materiaaleja kunnioittava. Materiaaleina käytetään pelkästään luonnonmateriaaleja.

Taiga Colors, Helsinki (tyynynpäälliset)

Taiga Colorsin tuotevalikoima koostuu omasta sisustus- ja laukkumallistosta. Kuosit perustuvat suunnittelija Jutta Kuuren valokuviin, eli tekniikkana on valokuvatulostus kankaalle. Kaikki tuotteet on valmistettu Suomessa ja niille on myönnetty Avainlippu-tunnus.

Taikakuu, Anttola (pannunaluset, pannumyssyt, patakintaat, tyynyt)

Taikatuun humoristiset käsinpainetut tekstiilit on suunniteltu ja valmistettu Suomessa luonnonmateriaaleista. Tuotevalikoimaan kuuluu sisustus- ja kodintekstiilejä

Tanssiva Lanka, Orivesi (kaitaliinat, laudeliinat, lautasliinat, pöytäliinat, saunatyynyt)

Tanssiva Lanka on Orivedellä vuodesta 2005 toiminut yritys, jonka oman tuotannon tuotteet ovat kotimaista käsityötä.

Turkismattoateljee Halla-aho Ky, Kauhava (matot)

Halla-ahon Turkismattoateljee on vuonna 1974 perustettu yritys ja se on Suomen ainoa mattokutomo, jossa valmistetaan pelkästä lampaannahasta, molemminpuolin pidettäviä, aitoja turkismattoja.

TYLLi, Lahti (matot)

TYLLin matot kudotaan käsityönä Lahdessa. Malliston matot on mahdollista tilata myös mittatilauksesta omien väri- ja kokotoiveiden mukaan.

Viipe-Tuote, Viiala (lakanat, laudeliinat, pesukintaat, pussilakanat, pyyhkeet, tyynyliinat)

Viipe-Tuote on pellavatekstiilejä valmistava perheyritys.

Villamylly, Kauhava (villamatot)

Villamyllyn toiminnassa kantavia ajatuksia ovat kotimainen kestävä tuotanto, yrittäjyys, käsillä tekeminen ja perinteisten käsityötaitojen ylläpito.

VM-Carpet, Lappajärvi (matot)

Viita-ahon mattokutomon perustivat Arto ja Aila Viita-aho vuonna 1973 Lappajärven rannalle, Karvalan kylään. Samalla ystävällisellä ja rehellisellä mutta innovatiivisella asenteella valmistetaan VM Carpetin matot edelleen.

Vormu Uniquu, Rauma (lakanat, sijauspatjat, patjat, peitot, pussilakanat, päiväpeitot, tyynyliinat, tyynyt)

MaammekauppaVormu

Vormu on vuodesta 1984 asti Raumalla toiminut tekstiilialan yritys, joka valmistaa vahvalla ammattitaidolla Uniquu- ja Saila vuodevaatteita. Yritys uskoo kotimaisuuteen ja vahvaan tuotekehitykseen. Tuotteet valmistetaan tuottamaan mukavuutta ja lämpöä sekä kestämään muuttumattomina vuodesta toiseen. Avainlipputuotteita.

WERKLERAY, Rauma (sisustustyynyt)

Werkleray on pieni perheomistuksessa oleva designstudio, joka yhdistelee luomu- ja/tai kierrätettyjä materiaaleja graafisiin, ajattomiin ja monipuolisiin kuoseihin.

Suomessa valmistetut kodintekstiilit -listaus julkaistiin ensimmäisen kerran henkilökohtaisessa Kohtisuurta Unelmaa -blogissani tammikuussa 2017. Jatkossa se päivittyy ensisijaisesti Maammekaupan blogissa.

Yksi kommentti

  • Listalta puuttuu Vormu Oy Rauma ja Vilpola.
    Vilpolan pussilakanat ommellaan Raumalla Vormu Oy:ssä.

    Mukava, jos EM. Yritysten tuotteet tulisivat valikoimaannen.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän poppoo suosittelee