Risto Mikkonen

Puukkoseppä Risto Mikkonen valmisti ensimmäisen puukkonsa vuonna 2000 seppänä toimivan veljensä opastuksella. Tästä voimakkaan kimmokkeen saaneena hän kouluttautui kurssien, itseopiskelun ja kokeneempien ammattilaisten oppeja itseensä imien puukkosepäksi. Puukkosepän ammattitutkinnon Mikkonen suoritti vuonna 2003 Savonlinnan ammattiopistossa.

Samana vuonna hänet kutsuttiin silloisen Laitilan – Pyhärannan kansalaisopiston puukkokurssin tuntiopettajaksi ja puukonteon hienon taidon siirtäminen myös muille on kuulunut Mikkosen ohjelmaan siitä alkaen.

Risto Mikkonen on ollut pitkään mukana Suomen Puukkoseuran hallintotehtävissä ja hän on toiminut useita kertoja Suomen Puukkoseuran Fiskarsin puukkopäivien yhteydessä pidettyjen puukonvalmistuksen SM-kilpailujen tuomarina. Erityisen paljon hän itse arvostaa toimimistaan arvioijana Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopistossa pidettyjen puukkosepän ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen arvioijana. Erityisammattitutkinnossa valmistuu puukkoseppämestareita.

Näiden koulutus- ja luottamustehtävien ohessa Risto Mikkonen on toiminut ammattimaisena puukkoseppänä valmistaen puukkoja Laitilassa sijaitsevan pienen maatilan pajassa. Viime vuosina puukkojen valmistuksessa on painottunut kysynnästä johtuen ruostumattomasta teräksestä sekä suostumattomasta pulveriteräksestä (RWL-34) valmistettuihin puukkoihin. Pulveriteräksen suosio etenkin metsästystä ja kalastusta harrastavien keskuudessa perustuu hyvään kulutuksen ja meriveden kestävyyteen.

Pulveriteräs on materiaalina suhteellisen kallis ja siitä hyvin toimivan terän tekeminen vaatii erikoislaitteet ja vahvan ammatillisen osaamisen. Risto Mikkonen pyrkii puukoissaan toteuttamaan aina korkean laadun, tyylikkään muotoilun sekä hyvän viimeistelyn. Tämän vuoksi Risto Mikkonen puukoille saa takuun koskien normaalikäyttöä.